Projekty » Kolorowy Plac

Podstawowe informacje

Okres realizacji:
marzec - czerwiec 2014

Koordynator:
Barbara Skórzak

Zaangażowani kołowicze:
Agnieszka Bednarczyk, Natalia Bednarek, Aleksandra Cepowska, Aleksandra Ciekot, Paula Dominiak, Magdalena Kowalczyk, Piotr Salata - Kochanowski, Katarzyna Seliga, Olga Zuchora

Opieka naukowa:
dr Marcin Feltynowski

Współpraca:
Grupa nieformalna “Odnowa Teofilowa”, Przedszkole miejskie nr 148, Spółdzielnia Mieszkaniowa “Teofilów”, Dom Kultury “Relaks”

 

Opis

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/spatium/spatium.uni.lodz.pl/htdocs/wp-content/plugins/embed-facebook/embed-facebook.php on line 39 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/spatium/spatium.uni.lodz.pl/htdocs/wp-content/plugins/embed-facebook/embed-facebook.php on line 39

Kolorowy Plac to projekt Odnowy Teofilowa, który był realizowany we współpracy z naszym Kołem. Projekt ten zakładał stworzenie miejsca spotkań dla mieszkańców Teofilowa.    Postanowiono zagospodarować asfaltowy plac znajdujący się na przy ul. Wici 40.

Pierwszym etapem projektu było przeprowadzenie warsztatów konsultacyjnych dla dzieci z przedczkola miejskiego nr 148. Przedstawicele naszego koła oraz Odnowy Teofilowa zorganizowali oraz przeprowadzili warsztaty na których dzieci miały za zadanie namalowanie w rzeczywistych wymiarach gier podwórkowych np. klasy, rzut kasztanem, ślimak oraz zaprojektowanie kolorystyki tych gier, które następnie miały zostać użyte w projekcie placu. Dzieci okazały się bardzo twórcze oraz zaangażowane. Na koniec wszyscy uczestnicy warsztatów mogli nauczyć się zasad oraz wspólnie zagrać we wszystkie namalowane gry.

Drugim etapem było przeprowadzenie spotkania informacyjno – konsultacyjnego dla mieszkańców osiedla. Zorganizowana została również akcja door to door, która miała na celu poinformowanie mieszkańców o planowanym projekcie oraz zaproszenie na konsultacje. W spotkaniu mieszkańcy zostali  poinformowani o planowanym projekcie jak również mogli sami zaproponować rozwiązania. Następnie został opracowany projekt graficzny placu z uwzględnieniem wskazówek dzieci na temat gier oraz ich kolorystyki. Na jednej z części placu gdzie znajdują się dwa kosze do gry zostały projektowane kolorowe linie do gry w koszykówkę, natomiast druga część została przeznaczona na gry podwórkowe w aranżacji farmy dla zwierząt.

Ostatnim etapem był festyn rodziny, który na którym uroczyście plac został otwarty dla użytkowników. Na festynie każdy mógł zagrać w namalowane gry oraz wziąć udział w organizowanych zabawach.

Relacja fotograficzna

©
Studenckie Koło Naukowe Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Łódzkiego SPATIUM
przy Katedrze Gospodarki Regionalnej i Środowiska na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym

Zaprojektowali Wojciech i Jakub Zasina opierając się o myśl techniczną Wordpress'a.