Projekty » Wystawa „RING. ZmieńMY go!”

Podstawowe informacje

Okres realizacji:
czerwiec 2012 - maj 2013

Koordynator:
Monika Figlus

Zaangażowani kołowicze:
Anna Osińska, Jakub Zasina

Opieka naukowa:
dr Marcin Feltynowski, mgr inż. arch. Wojciech Pardała, mgr inż. arch. Wiktor Wróblewski

 

Opis

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/spatium/spatium.uni.lodz.pl/htdocs/wp-content/plugins/embed-facebook/embed-facebook.php on line 39

Czy zastanawiacie się nad tym, jak wygląda przestrzeń, która otacza nas na co dzień? Co sprawia, że chcemy w niej przebywać? Dlaczego z przyjemnością wracamy do wybranych miejsc, a inne omijamy szerokim łukiem? W Studenckim Kole Naukowym Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Łódzkiego SPATIUM szukamy odpowiedzi na te pytania.

Projekt koncepcji zmian zagospodarowania RINGU rozpoczął się dość dawno, bo w grudniu 2011 roku (o samej idei i zamyśle tego projektu pisaliśmy tutaj). Wówczas zorganizowany klub dyskusyjny pozwolił nam uzyskać informacje odnośnie spostrzeżeń studentów na temat RINGU – jego atutów, wad, oczekiwań wobec tego miejsca oraz pożądanych zmian. Spostrzeżenia uczestników klubu dyskusyjnego były podobne.

Większość studentów była zdania, że RING kryje w sobie duży potencjał z racji automatów z napojami i przekąskami. Zgodnie w większości grup roboczych wskazano także obszernego i wysokiego pomieszczenia, ?mobilności? mebli (łatwo je grupować i przenosić) oraz dostępności do niedogodne elementy z punktu widzenia użytkownika przestrzeni: estetyka Ringu kojarzy się studentom z placówkami pocztowymi i szpitalami, miejsca do siedzenia są niewygodne i jest ich za mało, na posadzce łatwo się poślizgnąć, wnętrze sprawia wrażenie ?chłodnego? i nieprzytulnego a poprzez równomierne i wysoko umieszczone oświetlenie, osoby korzystające z komputerów nie mogą ich podłączyć do gniazdek, ani skorzystać z bezprzewodowego Internetu. Okazało się, że problemem jest również zła akustyka miejsca, która uniemożliwia odpoczynek czy pracę nad projektem. Ponadto (a może i przede wszystkim) miejsce jest niedostępne dla osób niepełnosprawnych.

Ze spostrzeżeń uczestników Klubu dyskusyjnego wynika, iż obecnie Ring jest przestrzenią, w której studenci przebywają niechętnie. Stąd też założeniem dalszych prac, było wypracowanie koncepcji przyjaznej przestrzeni Ringu. Studenci biorący udział w klubie dyskusyjnym zwrócili uwagę na podstawowe elementy, które należy wyeksponować przy opracowaniu projektu zmian analizowanej przestrzeni: dostępność bezprzewodowego Internetu, miękkie siedziska, większa ilość gniazdek, konieczność poprawienia akustyki miejsca – wyciszenia przestrzeni, zainstalowanie rzutnika, cieplejsze światło i niżej zawieszone lampy, zmiana posadzki (np. wykładzina), mniejsze stoły, bardziej urozmaicona kolorystyka, zachowana mobilność mebli.

Wspólnie wypracowane ze studentami założenia pozwoliły autorom projektu stworzyć wizualizację uwzględniającą potrzeby i oczekiwania użytkowników owej przestrzeni. Proces tworzenia wizji ?nowego? RINGU równolegle konsultowany był z architektami z naszego Wydziału (mgr inż. arch. Wojciech Pardała, mgr inż. arch. Wiktor Wróblewski) doświadczeniem w aranżacji różnych przestrzeni.

Kolejne kroki dotyczące zmian przestrzeni RINGU nie obejdą się bez Waszej wiedzy!

 

Plakat

Relacja fotograficzna

©
Studenckie Koło Naukowe Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Łódzkiego SPATIUM
przy Katedrze Gospodarki Regionalnej i Środowiska na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym

Zaprojektowali Wojciech i Jakub Zasina opierając się o myśl techniczną Wordpress'a.